Created from maize and malted barley in the Coffey stills of the Miyagikyo distillery, this gin, produced for the first time by Nikka, sees the addition of a large number of citrus fruit (yuzu, kabosu, amanatsu, hirami lemon) and juniper berries._x000D_See more
Created from maize and malted barley in the Coffey stills of the Miyagikyo distillery, this gin, produced for the first time by Nikka, sees the addition of a large number of citrus fruit (yuzu, kabosu, amanatsu, hirami lemon) and juniper berries._x000D_
The extremely fragrant initial nose reveals incredibly intense lime and orange blossom. Allowed to breathe, it develops into a more milky (coconut), luscious (juniper), spicy (grey pepper, pink peppercorn) and stone fruit (apricot) register. At once lively and unctuous, the attack reveals new aromatic plants (sage, verbena). On the mid-palate, citrus fruit, lemon in particular, and ripe fruits (apple, pear) take the upper hand before in turn being covered in strong spices (star anise, grated ginger). The mouthwatering finish is like chewing on a liquorice stick. Its verdant character evokes green tea and mint tea. Bitter oranges give the end of the palate lots of energy._x000D_
Tasting notes
Nose : Extrêmement parfumé, le premier nez révèle avec une grande acuité le citron vert et la fleur d’oranger. À l’aération, il évolue vers un registre plus laiteux (coco), plantureux (genièvre), épicé (poivre gris, baies roses) et noyauté (abricot).
Palate : À la fois vive et onctueuse, l’attaque en bouche révèle de nouvelles plantes aromatiques (sauge, verveine). En milieu de bouche, les agrumes et tout particulièrement le citron ainsi que des fruits mûrs (pomme, poire) ont pris l’ascendant avant d’être à leur tour recouverts par des épices fortes (badiane, gingembre râpé).
Overall : Salivante, la finale procure la sensation de mâcher du bâton de réglisse. Son caractère verdoyant évoque un thé vert et une infusion de menthe. Des oranges amères procurent beaucoup de tonus à l’arrière-bouche.